Suplementy truskawkowe

Mówię TAK dla truskawek, dlaczego? to proste: choć z 90% składają się z wody, to pozostałe 10% dostarcza nam tyle witamin, minerałów, błonnika i białka, że dzięki nim bez problemu zadbamy o zdrowie, sylwetkę oraz atrakcyjny wygląd. Dlatego w sezonie polskich truskawek, zamiast suplementów, jedzmy truskawki ile wlezie!

 

SAŁATKA SZPARAGOWA Z FETĄ, TRUSKAWKAMI I NUTĄ FIGOWĄ

 

 

Składniki:

boczek wędzony – kilka plasterków

oliwa z oliwek – 40 ml + do pieczenia szparagów

dżem lub konfitura figowa – 1 łyżka

truskawki – 1/2 kg

szparagi zielone – 2-3 pęczki

ser feta – 20 dkg

ocet balsamiczny – najlepiej malinowy – 2 łyżki

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Rozgrzewamy patelnię i wytapiamy na niej na chrupiąco boczek pokrojony w paski, tak przygotowany odkładamy na papier kuchenny w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Na patelnię, na wytopiony tłuszcz, wlewamy oliwę i dodajmy dżem figowy. Dusimy mieszając, aż masa zacznie brązowieć. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z balsamico i oczyszczonymi, pokrojonymi truskawkami, odstawiamy.

W międzyczasie dużą, płaską blachę wykładamy papierem do pieczenia. Szparagom odłamujemy twarde końcówki i  układamy na papierze do pieczenia na płasko, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowane pieczemy w piekarniku około 10 minut aby zachowały chrupkość.

Na dużym, podłużnym półmisku/ talerzu układamy wysmażone plastry boczku i szparagi. Na wierzch wykładamy truskawki w sosie, posypujemy pokruszoną fetą, oprószamy solą i pieprzem….i voilà!

bon appétit!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>