Czerwcowi goście mile widziani!

O kim mowa?

Oczywiście o szparagach  – tych białych i tych zielonych.

Co roku w czerwcu zadaje sobie to pytanie – czy gdyby świeże białe i zielone szparagi były w sprzedaży przez cały rok , czy uwielbiałabym je równo mocno? Tęsknię za nimi jesienią i zimą, przez wlekące się w nieskończoność przedwiośnie a kiedy w końcu się pojawią, nie mogę się od nich oderwać i mogę je jeść …nawet  codziennie

Pamiętaj szparagi muszą być świeże więc najlepiej, żeby nie przyjeżdżały z daleka. Tylko wtedy będą słodkie, kruche i bez łyka. W Polsce posiadamy uprawy wspaniałych i smacznych szparagów i zachęcam do kupowania właśnie naszych polskich.

STEKI ZE SZPARAGAMI W SEZAMIE

SKŁADNIKI:

pęczek białych szparagów

mąka pszenna – 2 łyżki

sproszkowana słodka papryka

kurkuma

bułka tarta – 1 łyżka stołowa

sól  – 1 łyżeczka

oliwa z oliwek – 3 łyżki stołowe

stek z polędwicy wołowej  – 2 sztuki o grubości 4-5cm

masło  – 50g

pieprz- najlepiej świeżo mielony

świeży rozmaryn – parę gałązek

rukola 

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, obieramy. Mąkę mieszam z bułką tartą, solą, łyżką białego sezamu, słodką papryką i kurkumą. Mokre jeszcze szparagi obtaczamy w przygotowanej panierce, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, całość kropimy oliwą z oliwek i posypujemy pozostałym sezamem. Tak przygotowane pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C.

Steki delikatnie rozgniatamy i smażymy na roztopionym maśle przez około 5 minut z każdej strony. Po przewróceniu steków na drugą stronę oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem, solą i świeżym rozmarynem.

Całość podajemy na liściach rukoli z panierowanymi szparagami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>